Co wyróżnia oliwę z oliwek na tle innych olejów?

Świetna opinia dietetyków

Oliwa z oliwek ma bardzo dobrą opinię wśród lekarzy oraz dietetyków. Mówi się o niej, że stanowić powinna jeden z tłuszczów głównych obecnych w naszej diecie. Śródziemnomorska dieta jest wyjątkowa w nią bogata oraz między innymi z tego właśnie powodu wykazuje cały szereg pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Zaleca się ją szczególnie osobom, które mają zaburzony profil lipidowy, wysokie ryzyko chorób sercowych oraz naczyniowych, chorobach neurodegeneracyjnych, w depresji oraz jako prewencję nowotworowych chorób. Powinna jednak tak naprawdę być stosowana w sposób zapobiegawczy u większości osób.

Oczywiście samym kluczem do zachowania dobrego zdrowia jest ogóle diety, a nie produkt pojedynczy, nie mniej jednak nad oliwą warto się szczególnie kupić. rozbijemy ją na pierwsze czynniki, aby pokazać co różni ją tak naprawdę od tłuszczów pozostałych na rynku.

Surowiec do przygotowania oliwy

Oliwę jak wskazuje sama nazwa przygotowuje się z owoców oliwki. Owoce się zbiera w różnym stopniu dojrzałości. Od zielonych całkowicie niedojrzałych, aż po fioletowe intensywnie, które są całkowicie dojrzałe. Z samego punktu widzenia wartości odżywczej, lepiej jest oliwę z oliwek tłoczyć z niedojrzałych oliwek. Bowiem się okazuje, że oliwka magazynuje w miąższ swoim pewną ilość przeciwutleniaczy, które jej pozwalają przetrwać całe lato gorące w dobrej kondycji. Im oliwka dłużej dojrzewa na drzewie, tym więcej antyoksydantów z tej puli zużywa bezpośrednio do ochrony swojego miąższu. Większość oliw się tłoczy z samych oliwek dojrzałych lub też mieszaniny oliwek o bardzo różnym stopniu dojrzałości, ale jednak istnieją od tej reguły pewne wyjątki, w których oczywiście przeważają zielone oliwki.

Generalnie rzecz ujmując znaczna większość producentów nie napisze o tym, jakich oliwek do wytworzenia oliwy używa, ale możemy to sprawdzić samodzielnie. Zasada jest bardzo prosta. Im oliwa jest bardziej cierpka, intensywna w smaku, pikantna oraz świeżo pachnąca jest oliwa, tym udział większy cennych oraz niedojrzałych oliwek, a co za tym idzie dużo więcej polifenoli. Polifenole są substancjami, które w dużej  mierze się przyczyniają do tego, że oliwa z oliwek tak zyskała dobrą opinię wśród lekarzy oraz dietetyków. To one właśnie mają działanie przeciw zapalane oraz także redukują ryzyko nowotworów.

Jak widzimy na powyższym warto spożywać oliwę z oliwek. Na pewno powinniśmy ją włączyć na stałe do naszego codziennego jadłospisu. Zapamiętajmy sobie to dokładnie. Oczywiście we wszystkim musimy mieć umiar. Można także poradzić się dietetyka.

Bottle obraz autorstwa freepik - www.freepik.com